Een wandeling door Breskens

Breskens een plaatsje aan de Westerschelde. Van oudsher een vissersplaats...

Sedert een aantal jaren ook genoemd en geroemd als badplaats, een gezellig dorp met een goed bereikbaar strand. Het havengebied met de vissersvloot en de jachthaven geeft aan het dorp een apart cachet. De mix van werk en plezier is prettig en er is een grote variateit aan gebeurtenissen.

Als je vanuit het oosten Breskens binnenkomt en je gaat de dijk over is er meteen het havencomplex: de jachthaven, vissershaven en handelshaven. Op dit terrein is er altijd bedrijvigheid: de in- en uitvarende jachten met de aan boord werkende mensen. Het bekijken van de in de haven aanwezige schepen kan al een doel op zichzelf zijn.

Dan de vissershaven waar altijd wat te doen is; ook hier de bezichtiging van de schepen, een bezoek aan de vismijn, kortom de kennismaking met de wereld van de visserman. Daarachter, meer westwaarts, de handelshaven. Ook daar hetzelfde stramien: "scheepjes" bekijken in de diverse vormen die er zijn. Op het haventerrein de verschillende lokaliteiten die alle min of meer met de haven en de scheepvaart in het algemeen te maken hebben en die het vertoeven daar tot een aparte belevenis maken. Vanaf het haventerrein westwaarts de dijk over.Vanaf het haventerrein westwaarts de dijk over.

Hier kom je in het centrum van Breskens; het Spuiplein met aangrenzend het Oranjeplein, verbonden door de Dorpsstraat, de Mercuriusstraat, Grote Kade, Scheldekade en de Boulevard. In deze omgeving zijn de winkels en de restaurants gevestigd. Mooie doorkijkjes met terrassen veraangenamen het verblijf in Breskens.

Via een trap kan de "oversteek" naar het duinengebied, de Promenade en het strand worden gemaakt. Hier kan dan van het uitzicht worden genoten dat de monding van de Schelde biedt. Ook kan natuurlijk een strandwandeling worden gemaakt of, voor de liefhebbers, gewoon op het strand verblijven met alle geneugten die denkbaar zijn. Lopend naar het westen verlaat je dan het dorp Breskens maar kom je, via het strand, of via de uitvalsweg op de kuststrook. Hier vind je de aanlegsteiger van de veerboot naar Vlissingen. Hier kan voor een gering bedrag de overtocht visa versa worden gemaakt naar Vlissingen dat altijd weer een belevenis is. Zo kan je de Schelde van dichtbij bekijken.

Naast de moderne appartementencomplexen en hotels, ligt even ten westen van Breskens, een unieke concentratie van verblijfsrecreaties temidden van de polders en door de duinen gescheiden van het strand en de zee.De goed geoutilleerde campings, vakantieparken en recreatiecentra zijn voorzien van het hoogste comfort waaronder: overdekte zwembaden, sporthal, tennisbanen, speeltuinen en café - restaurants. Dit alles maakt van uw verblijf aan de kust een echte vakantie.Vier jaargetijden grenzeloos genieten van een kust, met in de zomer de meeste uren zon en de hoogste temperaturen van Nederland, het voorjaar en de herfst met de rust en de ruimte en natuurlijk de winter met het uitwaaien langs het strand en genieten van de frisse zeelucht.

Behalve het genoemde heeft Breskens ook de ondernemer wat te bieden. Een haven met de daarbij horende mogelijkheden. Een bedrijventerrein waar voldoende vestigingsmogelijkheden zijn voor ondernemingen. Reeds nu is daar een variatie van ondernemingen die aantonen dat het vestigingsklimaat er ruim voldoende wordt geacht. Ook de overheid, met name de gemeente Oostburg, werkt actief mee om het de ondernemers mogelijk te maken zich hier te vestigen.

De combinatie van een bedrijventerrein met de direct aangrenzende haven opent perspectieven voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Een haven die bovendien een directe aansluiting met zee heeft zonder sluizen en andere obstakels. Kortom Breskens is een plaats die zeker de overweging tot het vestigen van een onderneming waard is.

De aantrekkingskracht van Breskens als woonplaats is groot. De plaats is dynamisch en attractief, mede door ligging aan de stranden en door de aanwezigheid van een haven. Dit alles heeft op mensen een grote aantrekkingskracht.

Voeg daarbij de mogelijkheden van de beschikbare woongelegenheden en ook hier is de combinatie van werken en wonen optimaal te noemen. Breskens verveelt nooit, kom en overtuig uzelf van de rust en de ruimte aan de kust.

Wellicht tot ziens in Breskens.