De vier havens van Breskens

De havenplaats Breskens ligt aan de monding van de rivier de Schelde in het West-Zeeuws-Vlaamse gedeelte van Zeeland

lees meer

Het totale havengebied bestaat uit vier gedeelten, er is één havengebied met de handelshaven, de vissershaven en de jachthaven. In feite is dit één havenbekken met één toegang naar de Westerschelde. Deze toegang is vrij toegankelijk en dus niet afgesloten door sluizen en andere obstakels. Dit heeft het grote voordeel dat alle schepen op elk, gewenst tijdstip kunnen inen uitvaren. De haven, en dus ook de Westerschelde, heeft een tijverschil van ongeveer vier meter. De haven is bereikbaar direct vanuit zee en ook vanuit de bovenloop van de Schelde.

De veerhaven

Deze haven ligt ongeveer een kilometer westelijk van de vissers- en handelshaven. In deze haven is de aanlegsteiger van de veerboot Breskens - Vlissingen gesitueerd; van hieruit vertrekken dus de veerboten naar Vlissingen.

De vissershaven.

Deze haven is de thuishaven van de Bressiaanse vissersvloot. Deze vloot bestaat momenteel uit ongeveer 20 eenheden; schepen in lengte variërend van 17 tot 43 meter. De grote schepen hebben de visgronden op de Noordzee en maken weekreizen. Dat wil zeggen dat de schepen op maandag de haven verlaten en deze vrijdag weer binnenlopen.

Voor de kleinere schepen wordt de visserij op de kust bedreven. Deze schepen komen dagelijks binnen met hun vangsten; zij bedrijven de zogenaamde dagvisserij. Er wordt een grote verscheidenheid van vissoorten aangevoerd, platvissoorten, rondvissoorten en niet te vergeten de garnalen. Alle "aangelande" vissoorten en garnalen worden in de vismijn gebracht. Veelal worden de soorten opnieuw gesorteerd. Daarna volgt de verkoop aan de vishandelaren.

Veel schepen met vreemde havenmerken komen in Breskens om de door hen gevangen vis te verkopen. Doordat er dagvisserij wordt bedreven is er constant aanvoer van dagverse vis. De vismijn verkoopt elke werkdag de gevangen vis.

Deze haven is van oudsher bedoeld voor het laden en lossen van binnenvaartschepen en coasters. Als overslag van zand vanuit de Noordzee en de Schelde heeft de haven enige bekendheid. Impulsen voor nieuwe activiteiten worden momenteel aangeboord.

De jachthaven.

Deze jachthaven is kort geleden volledig gemoderniseerd en vernieuwd. Hierdoor behoort deze haven tot de modernste van Europa.

Op de zogenaamde vingerpieren zijn er individuele ligplaatsen voor ongeveer 650 jachten.Zoals boven omschreven kunnen ook de jachten uitvaren wanneer zij dat willen; enige belemmering van sluizen is er niet.

De jaarlijkse jachtwedstrijden genieten tot ver over de grenzen grote bekendheid Bij minder goed weer kunnen de zeilers ook de Schelde naar "binnen" opvaren. Gezellige clubhuizen zijn er nabij de jachthaven aanwezig.

De combinatie van de voorgenoemde disciplines maken de havens tot een dynamisch en attractief geheel.
Informatie over de mogelijkheden voor pleziervaart, handelsvaart en visserij zijn bij onze vereniging te verkrijgen.